Starttijden Avond4daagse Wolvega
De 10 km start elke avond om 18.00 uur.
De 5 km start di t/m do 18.15 uur en op vrijdag om 18.30 uur
Kom op tijd!
Locatie start en finish
De start en de finish zijn beide bij FC Wolvega
Adres: Kruistraat 3
Opa’s en oma’s, ooms en tantes, ouders en andere belangstellenden
kunnen zich verzamelen om het B-veld( achter de hekken en niet op het veld) bij de finish.
Let op!
- Houdt u zich bij verkeerssituaties aan de aanwijzingen van
verkeersregelaars; dit zijn voor de wet bevoegde personen om het
verkeer (dus ook voetgangers) te regelen. - Verdeel de groep in evenredige aantallen onder de begeleiders.
- Voorkom dat kinderen uit dezelfde groep elkaar gaan inhalen.
- Ruim afval/ rommel op zodat alles weer schoon achtergelaten wordt.
- Drink genoeg water zeker op warme dagen… Op het moment dat je dorst heb, ben je al aan het uitdrogen, dus drink voldoende bij warme temperaturen, het scheelt ook spierpijn! bij FC Wolvega staat een tapwaterpunt.
- Blijf op de aangegeven route.
- Let op het verkeer. De gewone verkeersregels gelden ook tijdens de Avondvierdaagse.
Kijk goed uit bij het oversteken. - U bent voetganger, loop waar mogelijk op de stoep.
- Bij het niet opvolgen van de aanwijzingen of wanordelijk gedrag kan de organisatie deelnemers uitsluiten van deelname.
- Deelname aan de Avondvierdaagse is geheel op eigen risico. De organisatoren van de Avondvierdaagse kunnen nimmer aansprakelijk worden gesteld bij ongeval, schade aan eigendommen, etc.
- zie meer info https://www.avond4daagsewolvega.nl/reglement/
Pas op voor teken!!
Controleer je kind na afloop van iedere Avondvierdaagse-etappe goed op teken.
Teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Teken vallen meestal niet uit bomen. Ontwijkcontact met lage planten en struiken in een tekenrijke omgeving, zodat teken niet op je lichaam over kunnen stappen. Mensen die in aanraking komen met teken (zoals boswachters, hoveniers en militairen) krijgen het advies zichzelf extra te beschermen tegen tekenbeten.
De onderstaande tips bieden geen garantie dat je geen tekenbeet oploopt. Het blijft dan ook belangrijk om je lichaam te controleren op tekenbeten nadat je in het groen bent geweest. Controleer ook altijd je kleding op de aanwezigheid van teken.
- Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
- Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in je sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Controleer tijdens je verblijf in het groen ook regelmatig je kleding, zodat je teken al kunt verwijderen voordat ze op de huid komen en zich vastbijten.
- Het belangrijkste advies is om je huid en kleding goed te controleren en teken te verwijderen nadat je in het groen bent geweest.
meer info :https://www.tekenradar.nl/informatie/teken
Welke schoenen doe je aan?
Tijdens de Avondvierdaagse lopen kinderen bij elkaar 20 of misschien wel 40 kilometer. Goede schoenen zijn daarom heel belangrijk. Waar moet een goede Avondvierdaagse-schoen aan voldoen? Het is niet nodig om voor de Avondvierdaagse dure wandelschoenen voor je kind te kopen. Maar de schoenen waarop je kind loopt, moeten wel aan een paar eisen voldoen.
1. Voldoende steun
Belangrijk is dat de schoenen voldoende steun geven, met name bij de enkels en de hiel. De enkels moeten niet naar binnen doorzakken. Slappe gympen en slippers geven onvoldoende steun en zorgen ervoor dat je kind sneller vermoeid raakt. Uiteindelijk kan dit voor pijnklachten en blessures zorgen. Heeft je kind een afwijkende voet dan kan een inlegzool in de schoen verstandig zijn.
2. Een stevige zool
‘Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer van mijn schoenen afgesleten’. Gympen, zeker als je kind er al een tijd op loopt, hebben soms een vrij slappe en dunne zool. Dit is zeker op onverharde ondergrond niet prettig. Je voelt dan iedere steen of boomstronk door de zool heen. Ook kan een te slappe zool blessures veroorzaken. Laat je kind daarom op schoenen met een stevige zool van voldoende dikte lopen.
3. De juiste maat
Schoenen die te ruim of te krap zitten, kunnen blaren veroorzaken. Zorg ervoor dat je kind de Avondvierdaagse op schoenen in de juiste maat loopt. Denk er aan dat voeten tijdens het wandelen iets opzwellen. Ook na een kilometer of 3 moet de schoen nog prettig zitten. Bovendien zijn voeten ’s avonds vaak wat meer gezwollen dan ’s ochtends. Koop schoenen voor je kind daarom bij voorkeur iets later op de dag.
En verder…
Goed strikken
Schoenen die te slap zijn gestrikt, geven onvoldoende steun aan de voet. Strik schoenen daarom zodanig dat ze voldoende steun bieden. Ook klittenband is prima, mits je dit stevig genoeg aantrekt. Het spreekt voor zich dat de schoenen ook niet mogen knellen. Klaagt je kind onderweg over pijnlijke voeten, doe dan de veters of het klittenband iets losser.
Loop schoenen altijd goed in
De Avondvierdaagse op gloednieuwe schoenen starten is natuurlijk leuk en geeft een extra motivatie, maar zorg er wel voor dat ze goed ingelopen zijn. Je kind moet er toch minimaal al een aantal kilometers op hebben gelopen. Op die manier weet je zeker dat de schoenen goed zitten en dat je kind er geen klachten zoals blaren in krijgt.
Onderhoud na afloop
Heeft je kind in de regen gelopen, laat de schoenen na thuiskomst dan goed drogen. In vochtige schoenen is het risico op blaren groot. Droog de schoenen door er kranten- of toiletpapier in te stoppen. Hier kan het vocht in trekken. Verwissel het papier een paar keer. Droog de schoenen niet bij de verwarming of met een föhn, want dit is slecht voor het materiaal van de schoen.
Gezond snacken onderweg dat doe jij toch ook?
Vier avonden lekker de buitenlucht in en natuurlijk de laatste avond die felbegeerde medaille. De avondvierdaagse is een manier om gezellig met elkaar bezig te zijn en tegelijkertijd is de beweging heel gezond. Wij maken er ook graag een gezonde avondvierdaagse van met gezonde snacks en gezond drinken voor onderweg!
Daarom een paar tips voor gezonde snacks om mee te geven voor onderweg:
Fruit:
Bak met vers gesneden fruit. In fruit zitten behalve suikers voor voldoende energie ook vezels en vitaminen. En vocht. Zeker op warme avonden is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Bovendien is fruit makkelijk mee te nemen.
Snackgroenten:
Tegenwoordig zijn er allerlei soorten snackgroenten te koop: tomaatjes, wortels, komkommertjes. Stop ze in een bakje en klaar.
Noten:
In noten zitten eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten zijn belangrijk voor onze spieren. Geef wel ongezouten noten mee en overdrijf niet qua hoeveelheid. Een handje noten is voldoende.
Een doosje rozijnen:
Rozijnen zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten mineralen en vezels. Geef niet meer dan één doosje mee, want in rozijnen zitten wel vrij veel natuurlijke suikers.
Of maak een leuke snoepketting!
GOED EN GEZOND DRINKEN!
Naast iets te snacken is voldoende drinken ook belangrijk bij lichamelijke inspanning.
Het beste is om water te drinken. Vele combinaties zijn mogelijk met water
- Citroen met muntblaadjes (eventueel nog een partje limoen erbij)
- Komkommer met munt (sinaasappel is ook lekker hierbij)
- Frambozen met citroen
- Watermeloen met komkommer
- Aardbei met citroen
De smaak van het fruit trekt goed in het water als je het fruit wat kneust voor je het in de fles doet. Voor gebruik een paar uurtjes in de koelkast laten staan en dan is het ook lekker koud.